Expedícia Kostolná (kometárna) - 13. 2. 2015

13. februára sme využili jasné počasie a vybrali sa pozrieť na oblohu. Hlavným cieľom bola kométa Lovejoy a samozrejme, keďže Mesiac nerušil, na rad sa dostali aj deep-sky objekty. Za lokalitu sme z praktických dôvodov vybrali Detvu, časť Kostolná s relatívne dobrým výhľadom. Svetelné znečistenie bolo ešte znesiteľné, ale ak to nevadilo, keď sme pozorvali planéty a Mesiac, tak teraz to nadobúdalo nepríjemné rozmery - hlavne na snímkach s dlhou expozíciou. Detva samotná bola síce na horizonte odtienená kopcom, mám však dojem, že situácia sa naozaj zhoršuje a za tmou budeme musieť podnikať čoraz vzdialenejšie výjazdy :(

členovia expedície
Naša malá výprava mala štyroch členov. Pozorovacia technika bola nasledovná: krúžkový reflektor - Dobson 150/1200 a trieder 8x60.

Mliečna dráha nad Kostolnou
Kométu sa nám v dobsone podarilo pekne pozorovať ako jasnú zreteľnú škvrnu - chvost sme skôr tušili. Na snímle vyššie sú aj ďalšie objekty, ktoré sme pozorovali a ktoré sa nám podarilo zaznamenať na chip fotoaparátu. Dokonca tam pekne vidieť aj Mliečnu dráhu. Nad horizontom sa už ale prejavuje spomínané svetelné znečistenie.

Orion
Orion a Sírius.


Jupiter a Lev
Jupiter a súhvezdie Leva s prelietavajúcim lietadlom


Astronomers
Mladí astronómovia


Jupiter a M44
Jupiter a otvorená hviezdokopa M44