Expedícia MARS 2014
planetárny weekend
11. 4. 2014

Pozorovanie
11. apríla sa nám konečne podarilo zorganizovať expedíciu, aj počasie celkom prialo, len Mesiac blízko splnu jednoznačne určil zameranie nášho pozorovania. Zabudnite na deep-sky objekty, je tu "Planetárny weekend"! Expedíciu sme pomenovali honosným názvom MARS 2014, pretože práve táto planéta bola blízko opozície a tým pádom aj podmienky na jej pozorovanie boli najlepšie. No ale aký by to bol planetárny weekend, bez ďalších planét. Jupiter, Saturn a samozrejme Mesiac... No aj zapadajúci Orión, Plejády a hviezdokopy v Perzeovi. Na fotografiu sa nám podarilo zachytiť dokonca aj M13. Samozrejme, hlavné slovo mali túto noc predsa len planéty.
Mesiac - detail
Za lokalitu sme z praktických dôvodov vybrali Detvu, časť Kostolná s relatívne dobrým výhľadom a bez väčšieho svetelného znečistenia (čo v tomto prípade, keď Mesiac prežiaril noc nehralo až takú úlohu). Tentokrát mala naša výprava štyroch členov- Pozorovacia technika bola nasledovná: krúžkový reflektor - Dobson 150/1200, trieder a refraktor 70/900. Chceli sme totiž porovnať obraz vo väčšom zrkadle a menšom refraktore. Refraktor dával ostrý, kontrastný obraz, ale viac detailov sme vypozerali v dobsone. Trochu prekážal vietor, ktorý slabšiu azimutálnu montáž a dlhý tubus refraktora rozkýval. Masívnejší dobson bol proti vetru odolnejší.
expedicia MARS 2014
Na oblohe žiaril Jupiter, skvele sme videli jeho štyri najväčšie mesiace, aj pásy v atmosfére. Veľkú červenú škvrnu, ktorá mala byť tiež viditeľná sa nám však rozonať nepodarilo. Orion majestátne zapadal za horizont, na východe zase stúpal jasne červený Mars. Pri prelete ISS sme sa ju pokúsili sledovať teleskopom. Chcelo to ale určitú spoluprácu, lebo sa po oblohe pohybovala veľmi rýchlo. Jeden pozorovateľ sledoval stanicu v hľadáčiku dobsona a snažil sa ju udržať v strede zorného poľa, druhý zatiaľ sledoval v okulári detaily kozmickej stanice. Jasne sme rozonali štruktúru, dva veľké obdĺžnikové solárne panely. Stanicu sme v priebehu noci videli prelietať ešte raz.
Jupiter 11. april 2014
Mars bol skutočne červený a aj keď sme v ďalekohľade ani pri 120 násobnom zväčšení nevideli zreteľne žiadne detaily ako sú polárne čiapočky, zdalo sa mi, že v určitých okamihoch rozonávam na kotúčiku tmavšie škvrny. Na fotografií robenej afokálne za okulárom samozrejme rozonať len charakteristickú farbu planéty.
Saturn sme dlho nemohli nájsť, nakoniec už bol dosť vysoko nad obzorom, keď sa nám vynoril z oparu nad horizontom. Jasne sme rozonali aj jeho mesiac Titan. Ani fotografie nie sú veľmi vydarené, ale rozonať na nich aspoň charakteristickú elipsu prstencov.
Ako noc pokročila, narastajúci chlad čoraz viac oslaboval odhodlanie mladých astronómov a tak okolo polnoci sme expedíciu ukončili. Tu je približný zoznam objektov, ktoré sme pozorovali: Mesiac, Jupiter, Mars, Saturn, M42, M45, M13, Chi a h Perzei a zopár dvojhviezd.

Viac fotografií nájdete vo fotogalérií...