SAO 2016
Látky Prašivá
29. -30. apríl 2016

SAO 2016 Látky Prašivá
Slovenská Amatérska Obloha (SAO 2016) - s týmto názvom sa v piatok 29. apríla a v sobotu 30. apríla konalo víkendové stretnutie amatérskych astronómov a každého kto rád pozoruje nočnú oblohu. Náš astronomický krúžok preto nemohol chýbať a tak som sa s dvomi študentami v piatok poobede vybral na Látky – Prašivú do penziónu Keramtal, kde bol zriadený hlavný stan pre viac ako 35 milovníkov nočnej oblohy. Program stretnutia bol bohatý, nechýbala výmena skúseností, prezentácia profesionálnych astronomických programov vhodných pre amatérov, ukážka astrofotografických postupov. Účastníci sa dozvedeli o novinkách v pozorovateľskej technike a mnoho iného a zaujímavého.
Jakub Koukal (Hvězdárna Kroměříž) číta mail od Českých kolegov
Úvodná prednáška s názvom “Hviezdy a ľudia” patrila RNDr. Ladislavovi Hricovi, CSc. zo Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV. Ing. Martin Vrašťák (Sekce PHE České astronomické společnosti) hovoril o tom ako pozorovať exoplanéty amatérskými prostriedkami. To, čo by pred pár rokmi bola čistá utópia, je dnes bežne dostupné. To je dôkaz o neuveriteľnom pokroku pozorovacej techniky.
Ing. Martin Vrašťák (Sekce PHE České astronomické společnosti) hovoril o tom ako pozorovať exoplanéty
Večer pokračoval pozorovaním oblohy. V piatok studené počasie príliž neprialo, ale potom sa trochu vyjasnilo a tak ďalekohľady odhalili krásu Jupitera s jeho mesiačikmi. Neskôr vyšiel nad obzor Mars, za ním Saturn a oblohu rozjasnil aj jasný bolid.
Jupiter
V sobotu pokračovalo podujatie ďalšími zaujímavými prednáškami. Mgr. Tomáš Dobrovodský (MO SZA Žiar nad Hronom) hovoril o probléme svetelného znečistenia. Účastníci s poľutovaním skonštatovali, že na Slovensku už prakticky neexistuje pravá nočná obloha. Doteraz vznikli tri chránené oblasti prirodzenej nočnej tmy, kde sa zainteresované strany snažia na oblohe zachovaľ hviezdy (Park tmavej oblohy Poloniny, Beskydská oblast tmavej oblohy, Park tmavej oblohy Veľká Fatra - Kráľova studňa). O to viac potešilo konštatovanie účastníkov, že kvalita oblohy na Prašivej sa blíži tej v Poloninách, čo ostatne Tomáš Dobrovodský potvrdil aj meraním pomocou prístroja SQM. Otázkou je, dokedy ešte. Určite k tomu trochu prispel aj fakt, že počas doby pozorovania bolo v priľahlých Mlákach vypnuté verejné osvetlenie.
Tomas Dobrovodsky
O tom, že aj amatérski astronómovia môžu získať aj vedecky cenné výsledky a zapojiť sa do výskumných programov profesionálov hovorili ďalší prednášajúci. Napr. Ing. Jakub Koukal (Hvězdárna Kroměříž) hovoril o videopozorovaní meteorických rojov, Mgr. Emil Kundra, PhD. (AsÚ SAV Tatranská Lomnica) o pozorovaní premenných hviezd. Mgr. Peter Dolinský (SÚH Hurbanovo) zase hovoril o astrofotografií. Mgr. Karol Petrík (ASTRONYX) nakoniec predviedol dostupnú pozorvaciu techniku vhodnú aj na výskumné účely.
Korec

Koukal

Petrik
Sobotnajší večer bola obloha podstatne krajšia ako v piatok a tak sa zišiel veľký počet pozovateľov aj z radov širokej verejnosti. Pozorovali sme krúžkovým Dobsonom a naša výprava doniesla so sebou ešte refraktor 90/1000 na paralaktickej montáži. Dokopy sa zišlo asi 8 ďalekohľadov a tak sme mohli porovnať, ako ktorý zobrazuje objekty na oblohe. Okrem planét sme pozorovali množstvo deep-sky objektov, hmlovín a galaxií. Jakub Koukal demonštroval videopozorovanie meteorov a Matej Korec (MO SZA Žiar nad Hronom) pomocou dvoch fotografiií s hodinovým odstupom ukázal pohyb asteroidu po oblohe.
Jupiter in Leo

Big Dobson
A čo na záver? Skvelá akcia, skvelí ľudia. Dovidenia pod hviezdami.

Tu je link na článok o podujatí na stránkach SZA od Tomáša Dobrovodského.